als Muzikant

In juli 2011 is Marieke afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium. Marieke speelt op haar fagot naast het klassieke repertoire ook jazz, tango, pop en funk. Ze heeft de mogelijkheid haar instrument elektrisch te versterken (door middel van een pick-up microfoon op de es) waardoor het spelen met versterkte instrumenten en het werken met effecten mogelijk is.

Toen ik van mijn ouders een instrument mocht kiezen, wilde ik eigenlijk drums gaan spelen. Maar op een open dag van de Stedelijke muziekschool in Groningen kwam ik in een zaal waar ik de fagot voor de eerste keer zag en hoorde. Ik was meteen verliefd! Dat hout met al die zilveren kleppen, de warme nostalgische maar ook komische klank… Dát wilde ik spelen!

Marieke is ook een instant composer. Dat is zonder vooraf gemaakte afspraken een stuk componeren op het moment dat je het speelt.

Vrije improvisatie is een bevrijding! Zonder bladmuziek, zonder grenzen, zonder regels… Ik heb mijn instrument beter leren kennen. Met Brenda was er die zeldzame muzikale klik meteen de eerste keer dat wij met elkaar speelden. We ontmoetten elkaar bij een jazzensemble en vonden elkaar in het willen breken met het stereotype. Harp en fagot worden namelijk meestal gezien als puur klassieke instrumenten. Fagot en harp vullen elkaar mooi aan. Harp is meer percussief en harmonisch, de fagot meer legato en melodisch.

Luister hier naar een fragment van een instant composition met harpiste Brenda Dor-Groot:

 
Of kijk hieronder naar een impressie van de samenwerking met kunstenares Jolande Leeflang: https://www.youtube.com/watch?v=5WLnAo9UnCs

Marieke zingt in koortjes als alt en mezzo-sopraan. Het lichtere en klassieke repertoire behoren tot de mogelijkheden. In september 2016 heeft zij de jazz-band “voor de Wind kwartet” opgericht. Ze spelen jazz en spelen op feestjes, waar zeker ook gedanst kan worden.

Momenteel verbreedt zij haar geluid doormiddel van VoiceLive, waardoor er effecten en harmonisaties kunnen worden toegevoegd. Hiermee schrijft zij ook eigen nummers.

“In mijn liedjes stop ik de ervaringen en emoties waarmee ik geconfronteerd word. Het is het ontrafelen van deze die me boeit. Meestal als het liedje af is, kan ik het beter verwerken. Ik ben blij dat ik dat kan, mezelf uiten in de muziek. Iets moois creëren van vrolijke, soms moeilijke of donkere gevoelens.”

Luister naar een live opname van Down up Luister naar een live opname van Zonnegloed